Materialguide

Att välja ringmaterial kan vara en svår uppgift. Det finns många faktorer att överväga, inklusive utseende, pris och hållbarhet. Här är en guide till de vanligaste ringmaterialen: rött guld, vitt guld, roséguld, platina, palladium och silver.

Rött guld

Rött guld är det mest traditionella och klassiska ringmaterialet. Rött guld får sin vackra färg genom att guldet blandas med koppar och silver. Rött guld i 18 karat (som är standard i Sverige) innehåller 75 viktprocent guld, 17% koppar och 8% silver. Det är också det mest tåliga av alla ädelmetaller och är relativt okänsligt för repor och korrosion. 

  Vitt guld

  Vitt guld är en legering av guld och andra vita metaller, som silver och palladium. Detta ger ringen en vitaktig färg som liknar platina. Vitt guld är också mycket tåligt och korrosionsbeständigt, men det kan vara mer känsligt för repor. Vitt guld kan behöva underhållning i form av rodinering för att behålla sin vackra glans.

  Roséguld

  Roséguld är en legering av guld och koppar, vilket ger ringen en rosaaktig färgton. Det är en relativt ny trend i smyckevärlden, men har snabbt blivit populärt. Roséguld är också relativt tåligt och korrosionsbeständigt.

   Silver 

   Sterlingsilver är en legering, det vill säga en förening bestående av två eller flera grundämnen med metalliska egenskaper. 925 sterling silver består, som namnet kanske skvallrar om, av 92,5 % silver. Silver som är 100 % tenderar att bli för mjukt för att användas i smycken. 

   Platina

   Platina är en av de mest exklusiva ädelmetallerna och är känt för sin höga densitet och naturliga vita färg. Det är också ett av de mest hållbara materialen, vilket gör det till ett populärt val för smycken som är avsedda att bäras varje dag. En stor fördel med platina är att du aldrig behöver rodinera dina platinasmycken.

   Palladium 

   Palladium är en relativt ny ädelmetall på smyckemarknaden och har blivit alltmer populär de senaste åren. Palladium är en slitstark och tålig metall som med sin vackra grå färg har liknande egenskaper som både platina och vitguld men med billigare prisbild.

   Slutsats

   Valet av ringmaterial beror på personliga preferenser och budget. Oavsett vilket material du väljer, är det viktigt att ta hand om din ring genom regelbunden rengöring och underhåll. Genom att välja rätt material och ta hand om din ring kommer du att kunna bära den med stolthet och glädje i många år framöver.

   Nyare inlägg →

   Inspireras mera

   Vårda dina smycken med Connoisseur

   Connoisseurs är ledande inom smyckes & silvervård på den globala marknadsledaren. Varumärket är etablerat i över 60 nationer över hela världen, från Nordamerika till Europa...

   Tänk på det här när ni väljer förlovnings- eller vigselringar

   Att välja förlovnings- och vigselringar är en av de viktigaste besluten ni kommer att göra som par. Dessa ringar kommer att symbolisera er kärlek och åtagande...

   Materialguide

   Att välja ringmaterial kan vara en svår uppgift. Det finns många faktorer att överväga, inklusive utseende, pris och hållbarhet. Här är en guide till de vanligaste...